Saturday, 8 November 2014

SRI LANKA - Itinerary 2: Flowers and tea (Carlos - English & French)

Le jardin botanique à Kandy est une institution remarquable, commencée par les rois cingalais il y des siècles, et mise sur pied comme organisation moderne de recherche et scientifique par les anglais il y a 170 ans. Kandy, la capitale du dernier royaume indépendant cingalais (jusqu'en 1815), elle même est une ville qui sans doute fut charmante jadis, entourée de vertes collines, remplie de temples, dont celui qui contient toujours la relique la plus sacrée du pays, une dent de Boudha. Aujourd'hui, hélas, les rues étroites sont congestionnées par un trafic terrible jusqu'à 10 heures et ensuite de nouveau par la sortie des écoles, et encore par la sortie de bureaux.  

Un papa que le hace chas-chas a su hijita?...


Un palo borracho, gigantesco...









Cannonball tree...

Giant bamboo

There is a wonderful orchid house, a riot of colour, but subtle perfumes. Éliane was responsible for the pictures.

A giant insect?



We spent one day visiting the main tea-producing area (Nuwara Eliya, south of Kandy, higher in the mountains, cooler). We discovered that Sri Lanka produces only one type of tea, Ceylon tea. I don't know why it should have been a surprise, but it was. They classify it in several varieties. If you don't know the nomenclature, it can be unsettling, as people tell you quite naturally "I drink bio puffin"; methinks for a second "It must be difficult to procure in a tropical island". In fact they were telling me "I drink BOP fine", which along with BOP (Broken Orange Pekoe), OP and Pekoe, constitute the 4 main "grades" or quality of tea, although it all comes from the same plant. Ditto for black, green, silver (!) and white tea. Like coffee, or wine or whisky, tea has its own obscure jargon. I only remember that Pekoe comes from Peking.





Todos los tés de Ceylan son producidos a partir de una sola y misma plantita 


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